Voorwoord 2019

Amici,

Onderwijs zoals onderwijs hoort te zijn: EARP! EARP is onderwijs en onderwijs is EARP: EARP XIV is een feit! EARP wordt gegeven door docenten die de eretitel ‘student-docent’ met trots mogen dragen. Het is onderwijs door studenten die verbonden zijn door kameraadschap en altruïsme, en dus staat ook dit jaar EARP weer garant voor kwaliteit en betrokkenheid bij het onderwijs in het mooiste vak ter wereld: Anatomie, tevens een van de oudste basisvakken van de geneeskunde.

Dit jaar staat EARP onder de bezielende leiding van een all female bestuur: Jaimy Koopman en Caroline Beaumont, een inspirerende nouveauté voor EARP. Met deze twee power ladies, was het opstarten van EARP XIV een eitje. Ik hoefde mij totaal geen zorgen te maken over de benoeming van Tutoren en Assistenten, want deze jaarlijkse excercitie verliep spannings- en vlekkeloos.  De aanmelding van nieuwe cursisten verliep zoals gebruikelijk: 23 seconden voor het sluiten van de inschrijving meldde men zich weer in grote getale aan en deze groep van enthousiaste anatomie liefhebbers kan weer genieten van het mooiste extra curriculaire onderwijsprogramma van het universum.

De traditionele 1e wetenschappelijke vergadering van het nieuwe EARP jaar, stond dit jaar in het kader van de natuurgeneeswijzen. Door velen abusievelijk ‘alternatieve geneeskunde’ genoemd want er is geen alternatief voor het op natuurlijke wijze vervaardigde gerstenat. De inspiratie voor steeds weer een nieuw jaar geweldig onderwijs wordt sinds jaar en dag geput uit deze vorm van zelfmedicatie op basis van de natuurgeneeskundige principes van de interactie tussen gerst, C2 H5 OH en hop.

Iedere introductie van een nieuw elixer werd voorafgegaan door zuivere,  hoogstaande poëzie die ertoe leidde dat menig tutor een brok in de keel kreeg en wenend de zaal moest verlaten. De zaal was wel een puntje dit jaar…veel opties zijn verkend (van Oude tot Nieuwe Luxor van de Kuip tot AHOY) maar uiteindelijk is de gemoedelijke sfeer van de faculteit verkozen voor deze culturele manifestatie waar wetenschap en kunst elkaar vonden. Dat men op een gegeven moment meende dat, net als het nieuwe EARP jaar, ook de geluidsinstallatie gedoopt diende te worden leidde tot enige discussie met de chef van de wacht maar ook deze situatie werd met EARPwaardige daadkracht tot een oplossing gebracht en de doorgeslagen stop was snel vervangen.

Op 1 maart wordt dan de officiële plenaire kick-off gehouden. Alle leden van de EARP community komen dan tezamen om te luisteren naar het spectaculaire en boeiende verhaal van Nathalie Roche, de plastisch chirurg die betrokken was bij de eerste aangezichtstransplantatie van de Benelux, in het UZ Gent. Dit maakt EARP in een klap tot een internationaal project en daarmee vallen alle tot mislukken gedoemde andere Anatomie projecten in Nederland (van de VU (tegenwoordig megalomaan: Amsterdam UMC genoemd) en het Radboud UMC, ergens ten oosten van Utrecht) gelijk in het niet.

De verrassingsavond is bij het schrijven van deze tekst nog niet geweest maar zal ondanks pogingen om deze traditie te doorbreken gewoon weer bestaan uit het bezoek aan een sterrenrestaurant waar onbeperkt en ongegeneerd genoten kan worden van de Chinees-Indisch-Japans-Vietnamees-Taiwanees-Egyptische keuken. Inmiddels is sinds de vorige verbouwing van het restaurant, enthousiast ter hand genomen door EARP XIII, de keuken weer open, het toilet gerenoveerd en zijn de spaanplaten weer van de ramen gehaald…het wordt weer mooi!

Ook dit jaar zal het in de Hogeschool Rotterdam weer gonzen van de ingehouden spanning…inderdaad Jort heeft het stokje overgenomen en EARP XIV zal weer docenten leveren voor de verpleegkundestudenten van de HBO-V en they will never know what hit them als zij na een ochtendje snijzaal weer naar de Hogeschool afreizen.

De Urogenialen zijn dit jaar: Saskia, Laura, Rosalieke en Ans ook all female en zij gaan het grote en kleine bekken in en zullen weer de wondere wereld van blaas, prostaat en baarmoeder gaan verklaren aan de nieuwe lichting EARP studenten. Les Abdominables zijn: Rens, Merijn, Caner, Pim, Jelle en Vera en zij weten: de liefde voor de anatomie gaat door de maag. De Thoracista’s :Thijs, Julius, Romy, Kyra, Yordi en Sam zullen laten merken dat:  ‘waar het hart van vol is, loopt de thorax over…’ De Extremistas  Amber, Jaimy, Rens, Vincent, Thomas en Sumin gaan voor de bovenste extremiteit, zij vormen de sterke arm van de EARP. De Capita et Cervicalia : Jort, Jamie, Andju, Li Shen en Tim mogen met recht de capita selecta heten.

Waarde leden en ledinnen van de EARP community. Jullie zullen door bovengenoemde EARP tutoren en assistenten bij de hand genomen worden en jullie zullen de warmte voelen van deze gemeenschap. Nog nooit (tenzij je al eerder EARP deed) is jullie leven zo rijk en vol geweest; is jullie lotsbestemming zo duidelijk geweest: jullie worden Anatoom!  Jullie zullen je medestudenten, die geen EARP deden dit jaar met liefde en begrip benaderen want zij kregen de kans niet om hun studententijd te verrijken met een jaar EARP. Dat gaat deze minderbedeelden later, als ze groot zijn, opbreken maar dat weten ze nog niet en jullie laten ze in zalige onwetendheid, want jullie zijn de uitverkorenen voor EARP XIV en vanaf nu zullen de motto’s  ‘Acta non Verba’ en ‘EARP Hoogh!’ jullie levens beheersen en zijn jullie voor eeuwig lid van het EARP-genootschap.

 

Rotterdam, februari 2019

Prof.dr. Gert-Jan Kleinrensink en Prof. Dr. Johan Lange